Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Atlantykron: mirajul din fiecare vara
Scris de Mugur Cornila   
marţi, 12 august 2008
Academia de Vara AtlantykronÎn data de 10 august s-a încheiat ediţia a nouăsprezecea a Academiei de Vară Atlantykron. Desfăşurată pe o insulă de pe Dunăre - insulă aflată lângă localitatea Capidava (la circa 20 km de Cernavodă), tabăra Atlantykron (căci aşa este cunoscută printre fani) a găzduit anul acesta peste 400 de "insulari" din toate colţurile lumii. Aglomeraţie mare şi agitatie pe măsură. Ateliere de tot felul, care de care mai exotice. Iar participanţii s-au asezat în funcţie de interesele lor intelectuale şi, eventual, în funcţie de apartenenţa la vreuna dintre zonele "istorice": ploieştenii, sucevenii, oltenii, CSC-ul, telescopul, etc.
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( marţi, 12 august 2008 )
Citeste mai departe...
 
Impuscati difuzarea independenta
Scris de Mugur Cornila   
miercuri, 30 iulie 2008
Sci-Fi Magazin"Dragă Mugur,
Cu inima grea, te anunţ că vom scoate şi numărul 12 al revistei, după care avem de gînd să ne oprim. Motivul nu îl constituie, aşa cum poate crezi, finanţarea. Am subvenţionat revista de la început şi aveam de gînd să o facem în continuare.
Renunţăm datorită cifrelor reduse de vînzări. În momentul în care nici măcar o mie de oameni nu mai citesc revista noastră, este timpul să ne oprim, indiferent cît de mare o fi pasiunea.
Suntem siliţi să ne adăugăm editorilor care s-au convins că acest gen nu mai are priză în România. Am încercat vreme de un an, fără să avem succes, exact aşa cum au profeţit scepticii.
Mai găsim o vină în distribuţie. Sistemul de difuzare a presei din România nu ne-a îngurgitat şi pe noi. Găsim o vină şi autorilor români, branduri naţionale ale genului, atîţi cît sunt şi cum sunt, pentru care am fost intruşii nedoriţi, cei care au intrat pe teritoriul sacrosanct ce şi-l auto-adjudecaseră.
În acest moment, este lipsit de sens să continuăm în a scoate o revistă pe care o dorim doar noi.
Cu toate acestea, întrucît am cumpărat deja povestiri pentru cel puţin trei numere în avans, care ar fi păcat să nu fie tipărite, vom publica un almanah cu toate acestea pînă la sfîrşitul anului.
Fireşte, ar mai fi soluţia de a continua împreună cu alţii care, asemeni nouă, iubesc acest gen literar. Propunem înfiinţarea unei fundaţii sau asociaţii care să aibă acest scop, anume de a edita revista SF. Ne oferim să cofinanţăm şi să fim printre membri.

George Lazăr"

S-ar părea că am ajuns în situaţia în care să regret perioada anilor nouăzeci, dar şi unele lucruri de pe vremea lui Ceauşescu. Unul dintre acestea este difuzarea revistelor şi ziarelor.

16 comentarii
Ultima actualizare ( miercuri, 30 iulie 2008 )
Citeste mai departe...
 
De ce am nevoie de carti?
Scris de Mugur Cornila   
duminică, 20 iulie 2008
Societatea socialistă multilateral dezvoltată (S.S.M.D., pentru cunoscători) m-a învăţat că trebuie să ştiu cât mai multe lucruri din diverse domenii. Era principiul după care s-a ghidat ani de-a rândul învăţământul românesc, de unde şi contradicţiile existente între acesta şi sistemul educaţional din societăţile capitaliste, care merge pe un alt principiu, acela al ultra-specializării. Am învăţat, după cum se spune, din toate câte puţin. Şi circula o vorbă prin mediile studenţeşti cu ceva vreme în urmă, aceea că facultatea nu face decât să te înveţe unde şi cum să cauţi. Ceea ce era, oarecum, contradictoriu pentru un student care avea posibilitatea să vadă cum merg lucrurile într-o facultate străină, chiar şi numai pe durata unei scurte burse. Am avut colegi care, plecaţi la astfel de burse pentru un întreg an şcolar, constatau că au rămas în urma faţă de cursurile autohtone, dar odată sosiţi le înţelegeau mai bine.

Am fost suprasolicitat în fiecare şcoală parcursă, de la clasele primare şi până la facultate, de programa încărcată (de foarte multe ori cu diverse prostii depăşite) rămasă şi astăzi drept moştenire a unui sistem care a căzut de mult, dar care este prezent mai peste tot în România: de la colţul de stradă al bârfitorilor şi până la nivel academic, relaţii de afaceri, etc.

Am ajuns să ştiu, căutând aşa cum am fost învăţat, despre o sumedenie de lucruri despre care un locuitor obişnuit din vest (asa cum sunt mai toţi) habar n-are şi chiar se întreabă de ce şi-ar încărca memoria şi şi-ar pierde timpul cu lucruri care n-au treabă cu job-ul lui curent. Şi la ce-mi foloseste?
(De fapt, rutina de acolo este atât de mare, iar procedurile atât de stricte încât, dacă vrei să supravieţuieşti, eventual să trăieşti cât de cât bine, este de preferat să nici nu te bagi în domenii contigue ori complinitoare şi nici măcar să nu pomeneşti că te interesează.)
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( luni, 21 iulie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Curat atitudine morala, coane Maitre!
Scris de Catalin Ionescu   
duminică, 20 iulie 2008
Revista Helion numerele 3-4 (8-9), iulie-septembrie 2007, a publicat, sub semnătura lui Cornel Secu, două materiale extrem de violente la adresa subsemnatului (şi nu numai), editorialul intitulat „O minimă exigenţă”, precum şi „Neica Nimeni şi Sfârâiacul”.
La câteva săptămâni, pe la începutul lui septembrie 2007, am trimis redacţiei Helion un mail prin care solicitam publicarea unui Drept la replică.
Răspunsul primit de la redacţia Helion a fost o lungă tăcere. De altfel următorul număr al Revistei Helion, adică 1-2 (10-11), februarie-aprilie a apărut spre sfârşitul lunii mai 2008, fără a publica Dreptul la replică. Singurul comentariu, mai degrabă en-passant, este finalul noului editorial: „Blazonul Helion a însemnat întotdeauna o atitudine morală, dublată de un sistem de valori de la care nu s-a abdicat niciodată.” Curat atitudine morală, coane Maître!

Orgoliosul Cornel Secu se dovedeşte incapabil să sară peste umbra sa şi să recunoască – deschis – că, lăsându-se purtat de vâltoarea jihad-ului său personal, a întrecut orice limită a bunului simţ. În consecinţă, ar fi o prostie din partea mea să-i amintesc că Dreptul la replică face obiectul articolului 10 din Codul deontologic al ziaristului, adoptat de Clubul Român de Presă, sau că în articolul 9 din acelaşi document se precizează că „Ziaristul care distorsionează intenţionat informaţia, face acuzaţii nefondate ... ori calomniază săvărşeşte abateri profesionale de maximă gravitate.”. La urma urmei, ce treabă are Revista Helion de acum şi al său mult stimat şi iubit redactor-şef, cu Codul deontologic al ziaristului?!

Iar eu mă opresc aici şi vă invit să lecturaţi în continuare Dreptul la replică pe care Cornel Secu nu a fost în stare să-l publice.

1 comentariu
Ultima actualizare ( duminică, 20 iulie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Tara Soarelui Rasare: SF-ul si prima societate post-apocaliptica
Scris de Aidan Doyle   
duminică, 20 iulie 2008

Japonia este un gigant al industriei jocurilor video şi, în ultimii ani, genurile anime şi manga au crescut în popularitate în întreaga lume. Cu toate acestea, romanele science fiction japoneze sunt aproape necunoscute în afara graniţelor ţării.

În anul 2007, Japonia a găzduit primul Worldcon din Asia. Unul dintre scopurile acestei manifestări a fost acela de a creşte vizibilitatea science fiction-ului japonez, iar spaţiile dealerilor au fost dotate special cu un panou care afişa, în limba engleză, informaţii despre legenda SF-ului japonez, Sakyo Komatsu. Cu toate acestea, la mai toate evenimentele care au avut loc a existat o mare discrepanţă între aşteptările fanilor străini şi a celor japonezi. Limba s-a dovedit a fi o barieră dificil de trecut, iar majoritatea evenimentelor SF japoneze au oferit doar o traducere minimală, făcând dificilă pentru audienţă incursiunea în SF-ul japonez contemporan.

Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( duminică, 20 iulie 2008 )
Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 6 din 106

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!