Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Terapia cuvantului scris
Scris de Mugur Cornila   
duminică, 06 aprilie 2008

Mugur CornilaToti stim, daca nu de la prieteni si din vorbe de duh, macar din presa ori de pe Discovery, ca vraja cuvintelor tiparite este vadit mai apriga decat a celor volatile, iluzoriu contrastante, de pe orice pagina de web privita printr-un ecran. Puterea cuvintelor asternute pe un suport, fie pietre, pergament ori hartie, a ridicat si daramat civilizatii si imperii, a impus religii, a purtat razboaie sangeroase si, de multe ori, nedrepte. De la aparitia tiparnitei, cuvantul scris a devenit regele de necontestat al comunicarii dintre oameni si i-a dat imaginatiei acestuia un avant exponential. Pur si simplu, a impins civilizatia umana la nivelul la care se afla astazi. Nici chiar televiziunea nu reuseste sa detroneze, de atata vreme, dominatia semantica izvorata din cuvantul scris. Ei bine, mai exista si exceptii.

1 comentariu
Ultima actualizare ( duminică, 06 aprilie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Frica - raspunsul final pentru evolutie?
Scris de Silvia Engdahl   
duminică, 06 aprilie 2008
Silvia EngdahlOctombrie 2006. Cincizeci de ani, au trecut exact cincizeci de ani de când am conştientizat pentru prima dată că, pentru a depăşi problemele lumii noastre, nu avem decât o singură cale: colonizarea spaţială. Am scris prima schiţă a povestirii mele “The Far Side of Evil” (devenită, în cele din urmă, roman în anul 1956) cu doar un an înaintea lansării lui Sputnik. Este incredibil că a trecut atât de mult timp de la falsul început al “Erei Spaţiale” sau, altfel spus, că acei “zori’ s-au întins pe doar 15 ani (cu aproximaţie) din tot acest interval de 50. În vremea erei Apollo şi în anii ce au precedat-o, am crezut, asemeni tuturor “entuziaştilor spaţiului”, că eram pe cale să devenim o civilizaţie pentru care călătoriile în spaţiu să fie un loc comun. Nu anticipasem o jumătate de secol sau mai mult de batere în retragere spre nimic altceva decât o simplă orbitare a planetei noastre.
Ultima actualizare ( duminică, 06 aprilie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Vindecatorul - o noua carte de Sebastian Corn
Scris de RomaniaSF Online   
duminică, 06 aprilie 2008
Vindecatorul de Sebastian CornÎn peştera de la Altamira numai imaginile vorbesc. Dar oricît le-am privi şi le-am cerceta, nu vom vom putea afla niciodată dacă primii oameni care le-au pictat îşi vorbeau, cum sunau cuvintele lor şi, mai ales, în ce fel a apărut însăşi esenţa omului, adică limbajul.

Acolo unde ştiinţa s-a dat de multă vreme bătută , în locul istoriei încă nenăscute, numai literatura, adică tocmai arta limbajului, mai poate imagina un răspuns. Povestea inventării limbajului nu poate fi decît inventată .

Dar ce autor s-ar mai încumeta astăzi, în vremuri de literatură imediată şi de „autoficţiuni” subţiratice, la un asemenea proiect?
Puteti citi un fragment din aceasta carte in Ziarul de duminica .
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( duminică, 06 aprilie 2008 )
Citeste mai departe...
 
O biografie si o bibliografie a lui Arthur C. Clarke
Scris de RomaniaSF Online   
duminică, 23 martie 2008
Arthur C. ClarkeArthur Charles Clarke s-a născut la 16 decembrie 1917 în orăşelul Minehead, Somerset, de pe coasta Angliei. Cel mai mare dintre cei patru copii, i-a plăcut de mic să privească stelele şi a fost un entuziast cititor al popularei reviste Astounding Stories. Când Clarke avea 14 ani, tatăl său a murit, iar familia sa a intrat într-o perioadă de recesiune financiară. Mama lui a început să predea lecţii de citit pentru a câştiga ceva bani, dar aceştia au fost insuficienţi pentru ca fiul ei cel mare să poată urma o facultate.
Clarke a fost obligat să-şi găsească de muncă, luându-şi o slujbă de revizor contabil, dar nu a încetat nici un moment să-şi manifeste interesul pentru ştiinţă.
Apartamentul său a devenit, la un moment dat, cartierul general al British Interplanetary Society, iar Clarke a devenit preşedintele acesteia în 1949. Chiar şi când şi-a îndeplinit serviciul militar în Fortele Regale Britanice (RAF) în timpul celui de-al doilea război mondial ca operator radar, Clarke a continuat să scrie şi să trimită revistelor povestirile şi lucrările sale tehnice. Prima povestire care a văzut lumina tiparului a fost "Rescue Party", în Astounding Science, în luna mai 1946.
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( duminică, 23 martie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Cine este, de fapt, Capitanul Nemo?
Scris de Mugur Cornila   
luni, 18 februarie 2008

„Asemenea oamenilor, revistele ajung şi ele pe alei înfundate. Asemenea oamenilor, revistele au şi ele momente de trezire, momente în care e nevoie doar de un impuls pentru a-şi reveni şi a merge mai departe, găsind, în ele însele, în puterea-de-cîndva sau în noile condiţii socio-culturale, resursele de a o lua de la capăt.”

Asa îşi începe Michael Haulică editorialul intitulat „La drum!”, editorial cu care face deschiderea noii şi, totodată, vechii reviste Nautilus, acum plasată virtual şi strategic pe un subdomeniu al editurii Nemira. Ce iluzie şi, în acelaşi timp, cît adevăr grăieşte Michael Haulică în ceea ce priveste acel impuls - mai ales în legătură cu oamenii, pe care ţi-l dau situaţiile şi evenimentele critice, aparent fără ieşire.

Pentru mine personal, editorul Valentin Nicolau, cel care mi-a dat un ultim impuls, a fost un exemplu de poveste de succes şi un vrăjitor al cărţii, iar omul Valentin Nicolau - un om special. Vremurile se schimbă, oamenii se schimbă odata cu ele. N-am tăgăduit - şi niciodată nu voi spune altfel - că, într-un moment de cotitură, Valentin Nicolau mi-a întins o mînă de ajutor. Poate una esenţială. Îi mulţumesc pe această cale, la fel cum am făcut-o public în mai multe rînduri.

7 comentarii
Ultima actualizare ( luni, 18 februarie 2008 )
Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 19 - 24 din 106

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!