Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Complexul culturilor minore
Scris de George Lazar   
marţi, 11 decembrie 2007

George LazarVoi săvîrşi blasfemia şi voi afirma ceea ce deja este bine cunoscut, ceea ce deja au afirmat şi alţii, anume că trăim într-o cultură minoră. Reiau, spre deliciul partizanilor acestei evidenţe, principalele argumente: vorbim o aceeaşi limbă ca şi doar vreo treizeci de milioane de alţi români ceea ce, tradus în procente, înseamnă mai puţin de jumătate de procent din populaţia planetei, amănunt care nu provoacă frustrare doar atunci cînd nu vrei să ceri apă şi pîine, dar absolut jenant cînd e rost să scrii o poezie sau o proză într-o limbă de mare circulaţie. Mai e o cultură minoră pentru că avem zei cărora ne închinăm şi-i numărăm pe degete: Eminescu, Enescu, Creangă, Nichita...

9 comentarii
Ultima actualizare ( marţi, 11 decembrie 2007 )
Citeste mai departe...
 
"Noul roman" sau inflatia culturii
Scris de Victor Martin   
duminică, 09 decembrie 2007

Victor MartinUneori, stai şi te întrebi dacă nu era mai bine pe vremea când exista un mare hoţ, iar restul hoţilor tremurau de frica acestuia şi furau cu măsură, să nu enerveze comandantul lor suprem; azi, e o efervescenţă nemaipomenită în rândul hoţilor, un fel de „întrecere socialistă” între ei, de parcă ne-am fi mutat cu toţii, din „câmpul muncii”, pe câmpul cu flori al hoţiei.
Acest model social este oglindit, la nivel cultural, printr-o inflaţie de scrieri literare de cea mai proastă factură. Uneori, stai şi te întrebi dacă nu era mai bine pe vremea cenzurii de partid şi de stat. Măcar atunci ştiai că tot ce primeşte „bun de tipar” nu e bun de citit.

2 comentarii
Ultima actualizare ( marţi, 11 decembrie 2007 )
Citeste mai departe...
 
Ginduri din decembrie
Scris de Mugur cornila   
marţi, 11 decembrie 2007

Mugur Cornila -
Editor RomaniaSF OnlineSurprins de ploile mohorîte de la început de decembrie, mi-am propus să petrec această lună reorganizînd cîte ceva prin cutia craniană şi chiar prin împrejurimi. Evenimentele curente nu-mi prea lasă, însă, loc de intors. Voi încerca să le rezum pentru voi într-o rubrică nouă pe care v-o propun începînd cu acest sfîrşit de an. Această rubrică va reflecta principalele întîmplări din fandom şi nu numai. Să ne auzim cu bine!

Cititi despre:

America One – cu fundul în două luntri (cea europeană şi cea americană)

Cărţile Nautilus/Nemira în impas la ImaginaStore.com

Casa Corrino - epuizat?

Michael Haulică – freelancer

Ovidiu Bufnilă – vălurirea şi Bucureştiul

Sci-Fi sau nu eşti fan

Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( marţi, 11 decembrie 2007 )
Citeste mai departe...
 
Philip K. Dick si filmul
Scris de Cristina si Stefan Ghidoveanu   
duminică, 09 decembrie 2007
Philip K. Dicl
Critica literară europeană din domeniul science fiction-ului — în special cea franceză, socoteau opera lui Philip K. Dick un moment de răscruce în cadrul acestei literaturi. Deşi entuziasmul francezilor a fost împărtăşit mai puţin de concetăţenii autorului — fie ei fani sau critici literari — analiza obiectivă şi lipsită de patimă pe care ne-o permite trecerea timpului ne obligă să recunoaştem faptul că Philip K. Dick are un loc aparte în literatura mondială. Rolul său a început să devină tot mai evident abia după trecerea în noul mileniu, iar influenţa sa, care s-a manifestat subtil şi treptat, a devenit din ce în ce mai manifestă, chiar dacă numărul celor dispuşi s-o recunoască este foarte redus.
Un lucru mai puţin obişnuit este acela că acelaşi lucru s-a întâmplat cu ecranizările după scrierile sale, în număr de zece până acum, cam tot atâtea câte s-au făcut după Isaac Asimov, Robert Heinlein şi Frank Herbert laolaltă.
Ultima actualizare ( duminică, 09 decembrie 2007 )
Citeste mai departe...
 
O lansare cu... spectacol
Scris de News Team   
marţi, 04 decembrie 2007

George Lazar“America One”, cartea semnata de George Lazar, directorul cotidianului Monitorul de Botosani, a fost lansata vineri dupa-amiaza (30 noiembrie) la Teatrul “Mihai Eminescu” Botosani. Si pentru ca un roman SF nu se poate lansa decat intr-o atmosfera deosebita, cel care a creat un scenariu adecvat a fost Marius Rogojinschi, directorul Teatrului de Papusi “Vasilache”.
  Cei prezenti la lansare, parlamentari, sefi de institutii, sefi din administratia publica locala, politicieni si reprezentanti ai altor domenii de activitate au fost luati prin surpindere de ordinele date de Marius Rogojinschi, costumat in cadru militar. Sala de marmura a teatrului a fost transformata cu ajutorul unor fascicule luminoase, iar cei prezenti au facut cunostinta cu planul operational “America One”.

Preluare: Monitorul de Botosani
Autor: Virginia CONSTANTINIU
Romanul America One poate fi achizitionata la un pret special din libraria virtuala www.imaginastore.com

Nu exista comentarii
Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 37 - 42 din 106

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!