Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Nu cred ca genul science fiction a fost vreodata in cadere libera
Scris de Mugur Cornilã   
joi, 30 august 2007
Dacă cineva întreabă repede, fără să-mi dea prea mult timp de gîndire, cine este Stefan Ghidoveanu, primul lucru care îmi vine în minte este: Visează androizii oi electrice?
Nu traducător, nu fost coordonator al colectiei Nautilus de la Nemira, nu realizatorul celebrei de acum emisiuni radiofonice Exploratorii lumii de mîine, ci primul care ne-a oferit varianta în româneşte a cărţii lui Philip K. Dick.
Ridley Scott a realizat, după această carte, capodopera Blade Runner (Vînătorul de recompense), un film care, poate (dar mai mult ca sigur), a schimbat cariera lui Harrison Ford şi a pus pe tapet problema androizilor mai bine ca oricare altul.
Nu pot să uit momentul 1989, nu cel al revoluţiei, ci acela al Zilelor Pozitronic de la Buzău, cînd în program era chiar vizionarea filmului cu pricina (trebuie să vă aduceţi aminte – sau să aflaţi, pentru cei care s-au născut sau au crescut după 1989, că pe atunci vizionarea unui astfel de film în public se făcea restrictiv, doar cu o verificare şi acceptare prealabilă a tovarăşilor şi, în acelaşi timp, improvizat, cu ajutorul unui video şi al unui televizor, iar filmul, în cel mai bun caz, era dublat de celebra Irina Nistor).
În acea seară s-a prezentat şi Ştefan Ghidoveanu, eram adunaţi într-o săliţă strîmtă la Casa Tineretului, şi ne-a citit primul capitol din Do androids dream of electric sheep? de Philip K. Dick.
L-am revăzut de curind pe Ştefan în tabăra Atlantykron, unde era ocupat cu atelierul de Jurnalism Radio şi cel de Science-Fiction. Am discutat cu el aproape în fiecare seară vrute şi nevrute, pînă spre dimineaţă. Şi pentru că l-am văzut încrîncenat pe anumite chestiuni, l-am rugat să-mi răspundă la întrebările de mai jos. Special pentru cititorii portalului nostru.


4 comentarii
Ultima actualizare ( miercuri, 26 septembrie 2007 )
Citeste mai departe...
 
Google Sky - prima poarta stelara
Scris de News Team   
luni, 27 august 2007
Imaginea uneltei Google SkyMai ţineţi minte harta stelară imaginată de Carl Sagan în vestitul său serial Cosmos: A Personal Voyage? Sau de unealta de care dispunea Golan Trevize în Marginea Fundatiei, pe nava sa spaţială? (Ciclul Fundatia - Marginea Fundatiei – Isaac Asimov) Ori harta galactică a bibliotecii Consiliului Jedi din Star Wars? Ei bine, un prim pas a fost făcut de Google în această direcţie.
O nouă facilitate în Google Earth le dă posibilitatea utilizatorilor acestui program să exploreze spaţiul de la consola calculatorului personal într-un mod în care, vorba filmului, n-au mai făcut-o niciodată.
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( joi, 30 august 2007 )
Citeste mai departe...
 
Un tip impaciuitorist nu am fost niciodata
Scris de Mugur Cornila   
sâmbătă, 25 august 2007

Cornel Secu"Faptul că este cu 25 de ani mai în vârstă decât atunci când înfiinţa "Helionul" nu-l face pe Cornel Secu, directorul editurii "Sedona", mai puţin energic sau mai puţin hotărât în demersul lui de a readuce gloria de altădată a clubului de science-fiction. Acesta a fost un fenomen în Timişoara. Sute de tineri s-au perindat pe la club, iar câtorva zeci "Helion" le-a influenţat mai mult sau mai puţin destinul. "
(Helion Redivivus, un articol de Petrina Calabalîc în ziarul Bănăţeanul)

L-am rugat pe Cornel Secu să răspundă la o serie de întrebări formulate, de ce să nu recunosc, în urma polemicii iscate pe marginea cîtorva articole publicate în revista Helion, revista Pro Scris, Observator Cultural şi pe internet (în special bloguri). Poate că nu este bine să dai apă la moară unor discuţii inutile pînă la urmă, dat fiind faptul că mai toţi cei implicaţi au avut, în felul lor, o contribuţie importantă la un moment dat în aşezarea fandomului românesc şi, oricît s-ar contrazice, respectul acordat muncii fiecăruia nu trebuie să depindă de cît de bine poate să "combată". Dar, cum apele nu s-au linistit si a aparut un nou numar Helion, pe articolul cu pricina scrie: va urma. În concluzie, trebuie să ne pregătim...

Doresc să-i mulţumesc domnului Secu pentru faptul că, deşi prins cu o problemă oarecum specială, personală, şi-a găsit timp să răspundă întrebărilor de mai jos.


Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( luni, 14 ianuarie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Masini cu hidrogen
Scris de Cristian Presura   
sâmbătă, 18 august 2007
Există studii ştiinţifice care prezic faptul că în 50 sau 100 de ani vom rămâne fără petrol. Imaginaţi-vă întreaga planetă paralizată, pentru că nici o maşină nu mai poate circula din cauza lipsa benzinei… Este o problemă serioasă, cel puţin la fel de serioasă ca aceea a încălzirii globale.
La prima vedere, ar părea uşor să înlocuim motoarele bazate pe combustibili fosili (petrol sau gaz). Mai întâi, creăm centrale nucleare ce pot genera energie electrică aproape inepuizabilă (cele bazate pe fuziune, de exemplu), apoi stocăm această energie la bordul maşinii (în baterii, să zicem).
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( sâmbătă, 18 august 2007 )
Citeste mai departe...
 
OZN-urile - avioane secrete sau fenomene naturale?
Scris de Dan D. Farcas   
sâmbătă, 18 august 2007
Studiul recent desecretizat al serviciilor de informaţii militare din Regatul Unit, consacrat “fenomenelor aeriene neexplicate” (FAN), conţine întreaga gamă de explicaţii naturale sau artificiale avansate până la ora actuală pentru aceste apariţii enigmatice.
Autorii recunosc că o persoană obişnuită, când aude de un “fenomen aerian neexplicat” (FAN) spectaculos, se gândeşte înainte de toate la un avion militar experimental, cum ar fi SR‑71, F117, B2 “Stealth”, ori la alte tipuri (o parte din textul desecretizat a fost aici cenzurată). Dar studiul subliniază că “nici unul dintre aceste avioane nu pot sta nemişcate deasupra unui punct şi apoi să accelereze, deci ele nu pot fi cauza rapoartelor în care apar respectivele fenomene”.
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( sâmbătă, 18 august 2007 )
Citeste mai departe...
 
Mai departe...
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 55 - 60 din 106

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!