Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Ancheta RomaniaSF Online - Anatomia unei idei
Scris de Mugur Cornila   
marţi, 10 iunie 2008
Anatomia unei ideiEste interesant de urmărit motivaţiile, scopurile şi chiar tehnica scriitorilor care încearcă să pună în circulaţie ideile lor îmbrăcate în diferitele forme literare. Şi, mai ales, să poţi surprinde, în paralel, cum se întâmplă aceste lucruri în diverse culturi. Este fascinant să descoperi (de fapt, să reuşeşti să vizualizezi toate cele de mai sus - de la motivaţii şi până la industria care susţine aceste motivaţii, dacă ele se încadrează în sistemul dominant, acela de produs bani) faptul că, într-o economie de piaţă extrem de eficientă - aşa cum este cea din America, scriitorilor nu le poate lipsi decât inspiraţia pentru a nu putea scrie ceva, în rest, mecanismele prin care opera lor este pusă în valoare, promovată, transformată în ceva incitant şi, în cele din urmă, vândută cu succes, merg unse.

Cred că aici se poate striga lozinca din spotul acela românesc păgubos de acum câţiva ani, mă rog, într-o formă puţin adaptată: "Dormi liniştit, sistemul lucrează pentru tine".
Şi chiar lucrează, dacă reuşeşti să convingi. Pentru că niciodată n-o să auzim scriitorul cutare sau editorialistul cutărescu spunând că au publicat într-o revistă, ci că i-au vândut o povestire, un poem, un articol etc.

Pornind de la articolul lui Jay Lake şi Ruth Nestvold, Anatomia unei idei, am extras din acesta întrebările pe care cei doi le analizează şi le-am adresat câtorva scriitori români cunoscuti. Mai jos puteţi citi opiniile lor, alături de cele ale lui Jay Lake şi Ruth Nestvold.
Le mulţumesc, pe această cale, scriitorilor care au avut bunăvoinţa de a răspunde în timp util: Marian Coman, Victor Martin, George Lazăr, Michael Haulică, Cătălin Ionescu şi Sebastian A. Corn (ordinea menţionării este ordinea în care au sosit răspunsurile). De asemenea, le mulţumesc şi scriitorilor americani Jay Lake şi Ruth Nestvold pentru implicarea lor în această anchetă.

Întrebările adresate sunt următoarele:

1. Ce este o idee literară? Ce înseamnă, de fapt, să ai o idee care să poată fi folositoare din punct de vedere literar?

2. Ce face ca o idee să fie potrivită pentru genul SF sau Fantasy?

3. Care este, pentru dumneavoastră, mecanismul intern şi extern al transformării acestei idei într-o poveste? (se referă la procesul de dezvoltare internă a ideii şi la tehnica de lucru). Exemplificaţi pe un text personal.
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( miercuri, 11 iunie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Anatomia unei Idei
Scris de Jay Lake si Ruth Nestvold   
sâmbătă, 07 iunie 2008
Jay LakeJay Lake traieste in Portland, Oregon, unde lucreaza la numeroase proiecte literare. In 2008 a publicat doua romane, Escapement (Tor Books) si Madness of Flowers (Night Shade Books), iar povestirile sale apar cu regularitate in revistele specifice din intreaga lume. Jay este castigatorul unui premiu John W. Campbell pentru "Cel mai bun scriitor nou" si multiplu nominalizat la premiile Hugo si World Fantasy. Blogul sau poate fi vizitat la adresa jaylake.livejournal.com iar website-ul oficial la www.jlake.com.

Ruth Nestvold a publicat in Asimov's si Realms of Fantasy si, recent, a fost finalista pentru premiile Tiptree si Sturgeon. Este doctorand in literatura cu specializare in genurile literare si hiperfictiune. Dupa ce a terminat academia, a inceput sa traduca pentru a-si putea "hrani morbul scrisului". Website-ul sau personal poate fi vizitat la adresa www.ruthnestvold.com.

Articolul este publicat cu acordul autorilor si cu sprijinul revistei IRoSF.com (The Internet Review of Science Fiction), prin amabilitatea editorului sau, Blunt Jackson (Bluejack). Thank You, Blunt!„De unde vin ideile?”

Aceasta este, desigur, clasica intrebare a unui scriitor in devenire. In fictiunea speculativa, intrebarea se pune, probabil, mult mai serios decat in alte genuri. Sunt multe moduri de a raspunde la aceasta intrebare si multi scriitori care incearca sa raspunda, dar noi ne vom opri doar la doua aspecte principale.

Primul aspect al acestei intrebari este o chestiune de definitie. Ce este o idee? Ce inseamna, de fapt, sa ai o idee? Si, mai important, ce face ca o idee sa fie potrivita pentru genul SF sau Fantasy? (continuare in corpul articolului)
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( sâmbătă, 07 iunie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Google Lunar X PRIZE
Scris de RomaniaSF Online   
vineri, 06 iunie 2008
Google Lunar X PRIZE Google Lunar X PRIZE este o competitie cu un premiu pus in joc de 30 milioane de dolari la care participa echipe finantate integral din fonduri private, care are ca scop trimiterea unui robot pe Luna, parcurgerea a cel putin 500 de metri pe acest astru si transmiterea pe Pamant a unui pachet prestabilit de date, fotografii si imagini video.
Interesant este faptul ca, pe langa aceasta competitie, se desfasoara simultan „The Team Summit Student Competition”, o competitie studenteasca sub egida Google XPRIZE, la care participa 6 echipe de studenti de pe intreg globul, scopul lor fiind acela de a inventa o afacere si o strategie tehnica asemanatoare celor dezvoltate de echipele care participa oficial la Google Lunar X PRIZE.
Prima conferinta a echipelor studentesti, numita „Google Lunar X PRIZE Team Summit Student Competition”, s-a tinut la 20 mai anul curent la Universitatea Internationala a Spatiului de la Strasbourg, Franta.
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( vineri, 06 iunie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Fundatia X PRIZE - revolutia a inceput!
Scris de RomaniaSF Online   
vineri, 06 iunie 2008
Fundatia X PRIZEIn 1919, Raymond Orteig, un proprietar francez de hoteluri extrem de bogat a oferit 25000 de dolari pentru primul zbor neintrerupt intre New York si Paris. In 1927, Charles Lindbergh a castigat acest premiu zburand cu un avion modificat dotat cu un singur motor numit Spirit of St. Louis. In total, noua echipe au cheltuit 400.000 de dolari pentru a castiga pretul de numai 25.000 de dolari oferit de Orteig.
Este dificil sa apreciem astazi impactul zborului lui Lindberg, dar acesta dovedeste faptul ca un singur premiu a schimbat pentru totdeauna modul de gandire al oamenilor fata de zbor si, in general, chiar fata de lume:
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( vineri, 06 iunie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Fizica si calatoria in timp
Scris de Michio Kaku   
vineri, 06 iunie 2008

In romanul lui H.G. Wells, Masina Timpului, eroul nostru se aseaza intr-un scaun special dotat cu multe luminite, invirte citeva butoane si se trezeste catapultat citeva sute de mii de ani in viitor, in vremea cind Anglia a disparut demult si este acum locuita de creaturi stranii, numite Morloci si Eloi. Probabil ca astfel de povesti au facut din science fiction o mare literatura, dar fizicienii au luat mereu in deridere ideea calatoriei in timp, considerind-o a fi tarimul excentricilor, misticilor sau sarlatanilor, si de cele mai multe ori pe buna dreptate.


Michio KakuMichio Kaku este un cunoscut fizician teoretician american specializat in teoria stringurilor. Este un fervent popularizator al stiintei, gazda a catorva programe de radio si autor al mai multor carti de succes in intreaga lume.
Ultima sa carte, "Fizica imposibilului", examineaza tehnologii precum invizibilitate, teleportare, telepatie, nave spatiale, motoare cu anti-materie, calatoria in timp, toate fiind imposibile in prezent, dar posibile in viitor. Pentru mai multe detalii vizitati interesantul sau website sau recentul blog specializat pe stiri din stiinta, intitulat sugestiv Stiinta imposibila

Ultima actualizare ( vineri, 06 iunie 2008 )
Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 7 - 12 din 106

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!