Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Prima pagina arrow Puncte de vedere
Puncte de vedere
Curat atitudine morala, coane Maitre! Imprimare E-mail
Scris de Catalin Ionescu   
duminică, 20 iulie 2008
Revista Helion numerele 3-4 (8-9), iulie-septembrie 2007, a publicat, sub semnătura lui Cornel Secu, două materiale extrem de violente la adresa subsemnatului (şi nu numai), editorialul intitulat „O minimă exigenţă”, precum şi „Neica Nimeni şi Sfârâiacul”.
La câteva săptămâni, pe la începutul lui septembrie 2007, am trimis redacţiei Helion un mail prin care solicitam publicarea unui Drept la replică.
Răspunsul primit de la redacţia Helion a fost o lungă tăcere. De altfel următorul număr al Revistei Helion, adică 1-2 (10-11), februarie-aprilie a apărut spre sfârşitul lunii mai 2008, fără a publica Dreptul la replică. Singurul comentariu, mai degrabă en-passant, este finalul noului editorial: „Blazonul Helion a însemnat întotdeauna o atitudine morală, dublată de un sistem de valori de la care nu s-a abdicat niciodată.” Curat atitudine morală, coane Maître!

Orgoliosul Cornel Secu se dovedeşte incapabil să sară peste umbra sa şi să recunoască – deschis – că, lăsându-se purtat de vâltoarea jihad-ului său personal, a întrecut orice limită a bunului simţ. În consecinţă, ar fi o prostie din partea mea să-i amintesc că Dreptul la replică face obiectul articolului 10 din Codul deontologic al ziaristului, adoptat de Clubul Român de Presă, sau că în articolul 9 din acelaşi document se precizează că „Ziaristul care distorsionează intenţionat informaţia, face acuzaţii nefondate ... ori calomniază săvărşeşte abateri profesionale de maximă gravitate.”. La urma urmei, ce treabă are Revista Helion de acum şi al său mult stimat şi iubit redactor-şef, cu Codul deontologic al ziaristului?!

Iar eu mă opresc aici şi vă invit să lecturaţi în continuare Dreptul la replică pe care Cornel Secu nu a fost în stare să-l publice.

1 comentariu
Ultima actualizare ( duminică, 20 iulie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Anatomia unei Idei Imprimare E-mail
Scris de Jay Lake si Ruth Nestvold   
sâmbătă, 07 iunie 2008
Jay LakeJay Lake traieste in Portland, Oregon, unde lucreaza la numeroase proiecte literare. In 2008 a publicat doua romane, Escapement (Tor Books) si Madness of Flowers (Night Shade Books), iar povestirile sale apar cu regularitate in revistele specifice din intreaga lume. Jay este castigatorul unui premiu John W. Campbell pentru "Cel mai bun scriitor nou" si multiplu nominalizat la premiile Hugo si World Fantasy. Blogul sau poate fi vizitat la adresa jaylake.livejournal.com iar website-ul oficial la www.jlake.com.

Ruth Nestvold a publicat in Asimov's si Realms of Fantasy si, recent, a fost finalista pentru premiile Tiptree si Sturgeon. Este doctorand in literatura cu specializare in genurile literare si hiperfictiune. Dupa ce a terminat academia, a inceput sa traduca pentru a-si putea "hrani morbul scrisului". Website-ul sau personal poate fi vizitat la adresa www.ruthnestvold.com.

Articolul este publicat cu acordul autorilor si cu sprijinul revistei IRoSF.com (The Internet Review of Science Fiction), prin amabilitatea editorului sau, Blunt Jackson (Bluejack). Thank You, Blunt!„De unde vin ideile?”

Aceasta este, desigur, clasica intrebare a unui scriitor in devenire. In fictiunea speculativa, intrebarea se pune, probabil, mult mai serios decat in alte genuri. Sunt multe moduri de a raspunde la aceasta intrebare si multi scriitori care incearca sa raspunda, dar noi ne vom opri doar la doua aspecte principale.

Primul aspect al acestei intrebari este o chestiune de definitie. Ce este o idee? Ce inseamna, de fapt, sa ai o idee? Si, mai important, ce face ca o idee sa fie potrivita pentru genul SF sau Fantasy? (continuare in corpul articolului)
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( sâmbătă, 07 iunie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Pre-apocalipsa unei conditii Imprimare E-mail
Scris de Mugur Cornila   
luni, 05 mai 2008
Mugur CornilaA Handbook to Literature defineste science fiction ca fiind: "O forma a fanteziei in care faptele stiintifice, supozitiile sau ipotezele alcatuiesc, prin extrapolare logica, esenta aventurilor in viitor, pe alte planete, in alte dimensiuni temporale sau in cadrul unor noi legi stiintifice". Aceeasi carte defineste fantasy ca fiind "o opera care isi plaseaza actiunea intr-o lume neexistenta si ireala, un tinut de basm, cu personaje incredibile si ireale, care foloseste principii fizice si stiintifice nedescoperite inca sau opuse celor prezentate intr-o lume science-fiction sau utopica" (Holman).
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( luni, 05 mai 2008 )
Citeste mai departe...
 
Terapia cuvantului scris Imprimare E-mail
Scris de Mugur Cornila   
duminică, 06 aprilie 2008

Mugur CornilaToti stim, daca nu de la prieteni si din vorbe de duh, macar din presa ori de pe Discovery, ca vraja cuvintelor tiparite este vadit mai apriga decat a celor volatile, iluzoriu contrastante, de pe orice pagina de web privita printr-un ecran. Puterea cuvintelor asternute pe un suport, fie pietre, pergament ori hartie, a ridicat si daramat civilizatii si imperii, a impus religii, a purtat razboaie sangeroase si, de multe ori, nedrepte. De la aparitia tiparnitei, cuvantul scris a devenit regele de necontestat al comunicarii dintre oameni si i-a dat imaginatiei acestuia un avant exponential. Pur si simplu, a impins civilizatia umana la nivelul la care se afla astazi. Nici chiar televiziunea nu reuseste sa detroneze, de atata vreme, dominatia semantica izvorata din cuvantul scris. Ei bine, mai exista si exceptii.

1 comentariu
Ultima actualizare ( duminică, 06 aprilie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Despre cartile lui 2007 Imprimare E-mail
Scris de Dan Popescu   
duminică, 17 februarie 2008
În anul 2007 am încasat cîţiva ghionţi faini - probabil pentru că era necesar să îmi (re)amintesc o regulă de bază în universul real: dacă vreau să schimb ceva pe/în lumea asta, trebuie să încep cu subsemnatul. Rezultatele se vor vedea curînd, sper eu. Deocamdată vă informez numai că, în aproximativ o săptămînă, reiau activităţile privitoare la Premiile Sigma, cu atît mai importante cu cît, iată, se pare că 2007 nu a mai avut premii ROMCON sau ARSFAN. Timp ar mai fi, dar nu stiu dacă se vor mai găsi pălmaşi care să se înhame la treabă...
Ingineraşu' de mine a continuat să înregistreze apariţiile editoriale F, SF şi slipstream-iste. Lista de azi, 15.01.2008, conţine 144 titluri (cu tot cu unele reeditări), dintre care 24 aparţin unor autori români: 14 dinafara fandomului (5 sunt în curs de verificare dacă au sau nu vreo tangenţă cu domeniul F & SF!) şi 10 dinspre fandom.
1 comentariu
Ultima actualizare ( luni, 18 februarie 2008 )
Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 9 din 25

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!