Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Prima pagina arrow Aspecte
Aspecte
Tara Soarelui Rasare: SF-ul si prima societate post-apocaliptica Imprimare E-mail
Scris de Aidan Doyle   
duminică, 20 iulie 2008

Japonia este un gigant al industriei jocurilor video şi, în ultimii ani, genurile anime şi manga au crescut în popularitate în întreaga lume. Cu toate acestea, romanele science fiction japoneze sunt aproape necunoscute în afara graniţelor ţării.

În anul 2007, Japonia a găzduit primul Worldcon din Asia. Unul dintre scopurile acestei manifestări a fost acela de a creşte vizibilitatea science fiction-ului japonez, iar spaţiile dealerilor au fost dotate special cu un panou care afişa, în limba engleză, informaţii despre legenda SF-ului japonez, Sakyo Komatsu. Cu toate acestea, la mai toate evenimentele care au avut loc a existat o mare discrepanţă între aşteptările fanilor străini şi a celor japonezi. Limba s-a dovedit a fi o barieră dificil de trecut, iar majoritatea evenimentelor SF japoneze au oferit doar o traducere minimală, făcând dificilă pentru audienţă incursiunea în SF-ul japonez contemporan.

Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( duminică, 20 iulie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Rock Science Fiction (1969-1979): David Bowie Imprimare E-mail
Scris de Michael Andre-Driussi   
duminică, 20 iulie 2008

Genul science fiction a fost, pentru David Bowie, o unealtă foarte bună. Primul său mare hit, "Space Oddity" (1969), vorbeşte despre un astronaut care moare pe orbită din cauza extazului mental generat de spaţiul nesfârşit, subiect în mod evident inspirat de „călătoria în monolit” de la sfârşitul filmului lui Kubrick: Odiseea spaţială 2001. Lansarea single-ului a fost amânată pentru a coincide cu prima aselenizare, şi imediat a fost propulsat în topurile britanice pe locul 5, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a intra şi în topurile americane.

Bowie n-a fost deloc străin de science fiction, dovadă că o parte dintre primele lui piese au avut teme inspirate din acest gen literar. "We Are Hungry Men" (1967) vorbeşte despre un om de ştiinţă, un mesia autoproclamat care tocmai a descoperit o nouă soluţie tehnologică pentru rezolvarea problemei suprapopulării cronice – pentru ca, în cele din urmă, acesta să afle că mulţimea căreia i se adresa a găsit o soluţie mai veche, aceea a canibalismului.

Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( luni, 21 iulie 2008 )
Citeste mai departe...
 
Ancheta RomaniaSF Online - Anatomia unei idei Imprimare E-mail
Scris de Mugur Cornila   
marţi, 10 iunie 2008
Anatomia unei ideiEste interesant de urmărit motivaţiile, scopurile şi chiar tehnica scriitorilor care încearcă să pună în circulaţie ideile lor îmbrăcate în diferitele forme literare. Şi, mai ales, să poţi surprinde, în paralel, cum se întâmplă aceste lucruri în diverse culturi. Este fascinant să descoperi (de fapt, să reuşeşti să vizualizezi toate cele de mai sus - de la motivaţii şi până la industria care susţine aceste motivaţii, dacă ele se încadrează în sistemul dominant, acela de produs bani) faptul că, într-o economie de piaţă extrem de eficientă - aşa cum este cea din America, scriitorilor nu le poate lipsi decât inspiraţia pentru a nu putea scrie ceva, în rest, mecanismele prin care opera lor este pusă în valoare, promovată, transformată în ceva incitant şi, în cele din urmă, vândută cu succes, merg unse.

Cred că aici se poate striga lozinca din spotul acela românesc păgubos de acum câţiva ani, mă rog, într-o formă puţin adaptată: "Dormi liniştit, sistemul lucrează pentru tine".
Şi chiar lucrează, dacă reuşeşti să convingi. Pentru că niciodată n-o să auzim scriitorul cutare sau editorialistul cutărescu spunând că au publicat într-o revistă, ci că i-au vândut o povestire, un poem, un articol etc.

Pornind de la articolul lui Jay Lake şi Ruth Nestvold, Anatomia unei idei, am extras din acesta întrebările pe care cei doi le analizează şi le-am adresat câtorva scriitori români cunoscuti. Mai jos puteţi citi opiniile lor, alături de cele ale lui Jay Lake şi Ruth Nestvold.
Le mulţumesc, pe această cale, scriitorilor care au avut bunăvoinţa de a răspunde în timp util: Marian Coman, Victor Martin, George Lazăr, Michael Haulică, Cătălin Ionescu şi Sebastian A. Corn (ordinea menţionării este ordinea în care au sosit răspunsurile). De asemenea, le mulţumesc şi scriitorilor americani Jay Lake şi Ruth Nestvold pentru implicarea lor în această anchetă.

Întrebările adresate sunt următoarele:

1. Ce este o idee literară? Ce înseamnă, de fapt, să ai o idee care să poată fi folositoare din punct de vedere literar?

2. Ce face ca o idee să fie potrivită pentru genul SF sau Fantasy?

3. Care este, pentru dumneavoastră, mecanismul intern şi extern al transformării acestei idei într-o poveste? (se referă la procesul de dezvoltare internă a ideii şi la tehnica de lucru). Exemplificaţi pe un text personal.
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( miercuri, 11 iunie 2008 )
Citeste mai departe...
 
O biografie si o bibliografie a lui Arthur C. Clarke Imprimare E-mail
Scris de RomaniaSF Online   
duminică, 23 martie 2008
Arthur C. ClarkeArthur Charles Clarke s-a născut la 16 decembrie 1917 în orăşelul Minehead, Somerset, de pe coasta Angliei. Cel mai mare dintre cei patru copii, i-a plăcut de mic să privească stelele şi a fost un entuziast cititor al popularei reviste Astounding Stories. Când Clarke avea 14 ani, tatăl său a murit, iar familia sa a intrat într-o perioadă de recesiune financiară. Mama lui a început să predea lecţii de citit pentru a câştiga ceva bani, dar aceştia au fost insuficienţi pentru ca fiul ei cel mare să poată urma o facultate.
Clarke a fost obligat să-şi găsească de muncă, luându-şi o slujbă de revizor contabil, dar nu a încetat nici un moment să-şi manifeste interesul pentru ştiinţă.
Apartamentul său a devenit, la un moment dat, cartierul general al British Interplanetary Society, iar Clarke a devenit preşedintele acesteia în 1949. Chiar şi când şi-a îndeplinit serviciul militar în Fortele Regale Britanice (RAF) în timpul celui de-al doilea război mondial ca operator radar, Clarke a continuat să scrie şi să trimită revistelor povestirile şi lucrările sale tehnice. Prima povestire care a văzut lumina tiparului a fost "Rescue Party", în Astounding Science, în luna mai 1946.
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( duminică, 23 martie 2008 )
Citeste mai departe...
 
CARTEA: un spectacol virtual de cinema Imprimare E-mail
Scris de Ovidiu Petcu   
luni, 18 februarie 2008
S-ar zice că titlul cochetează cu una dintre expresiile favorite ale amicului Felix Moga, părând, adică, un... „pleonasm greşit”: ce poate fi „mai virtual” decât lumile proiectate pe o pânză ? Jocurile în 3D, spuneţi? Am reţinut.
Să revenim la „carte”.
Iată CARTEA: mai multe pagini legate astfel încât să putem citi cuvintele tipărite pe ele – aşa cum ştie toată lumea. Ei bine, atât la scriitor cât şi la cititor, toate problemele care se leagă de carte încep cu această activitate: „cititul”.
Ştim că CITITUL constă în a urmări semnele scrise în paginile cărţii astfel încât să înţelegem legarea literelor în cuvinte şi a cuvintelor în fraze. De asemenea, ştim că, de regulă, atât autorul cât şi cititorul deprind cititul în clasa întâi primară. Ne amintim cu toţii dificultatea de a pronunţa literele unui cuvât ca „legate”, tendinţa iniţială fiind aceea de a le rosti separat unul de altul.
Nu exista comentarii
Ultima actualizare ( luni, 18 februarie 2008 )
Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 9 din 14

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!