Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Prima pagina arrow Societatea
Societatea
Pentru al doilea an (prima dată în 2005), RomaniaSF Online propune ca anul în care tocmai am intrat, 2008, să fie dedicat analizei şi efortului de înţelegere a evoluţiei viitoare a omenirii.
Teorii, prognoze, predicţii, analize şi utopii - toate acestea împreună cu cele mai interesante texte ale unor autori români, străini, scriitori, oameni de ştiinţă, viitorologi etc., toti cei care fac un efort deosebit în a explica tendinţele secolelor care vin, vor fi publicate într-o secţiune specială denumită UTOPICA. Vom prezenta şi analiza, de asemenea, filme şi cărţi care încearcă să aşeze viitorul umanităţii pe un oarecare drum.
Am intrat în mileniul trei cu motoarele turate la maximum. Viteza cu care se întâmplă lucrurile şi, mai important, ritmul în care apar noutăţile absolute pun literatura imaginarului la grea încercare. Dacă până acum 20-30 de ani autorii mai îndrăzneau să se aventureze în viitor, astăzi acest lucru pare tot mai greu de realizat. În eseul "Science Fiction - o literatură fără viitor" al autoarei americane Judith Berman se pune în discuţie chiar acest impas. De unde şi graniţa subţire care există (dacă mai există) în momentul de faţă între subgenurile acestei literaturi. Tot mai des întâlnim (create, dezvoltate şi dinamizate) lumi paralele, mitice, imposibile, care nu mai pot fi legate raţional de tendinţele şi atmosfera lumii reale.
În Romania, datorită întegrării în U.E., s-a produs o schimbare de energii creatoare, importantă în modul de abordare al vieţii şi evoluţiei: suntem încă în trend ascendent pe multe direcţii şi avem încă deschiderea reală şi îndemnul intern pentru a privi spre viitor. Şi şansa de a încerca să-l construim împreună, fără orgolii şi părtinire. Şi, dacă se poate, fără a implica politica. Vă provocăm la un efort de înţelegere şi proiecţie.
Trăim într-o perioadă a istoriei umanităţii în care accelerarea dezvoltării tehnologice începe să se detaşeze de voinţa rasei umane. Trăim deja alături de sisteme pe care nu le mai putem înţelege şi, mai mult, cu greu le mai putem conceptualiza ansamblul şi interconexiunile. Este clar că, într-o oarecare perioadă de timp, nu prea lungă însă, omenirea va avea nevoie de un salt de înţelegere. Care se poate concretiza într-un salt de evoluţie. Care sunt premisele? Este acest salt posibil? Cum va arăta lumea în timpul şi după acea luptă de re-cuprindere a înţelesurilor?
Prin secţiunea de resurse a portalului vă vom oferi trimiteri cât mai numeroase şi, în acelasi timp, valoroase, către locaţii importante ce pot oferi o bază solidă pentru a porni pe drumul reformulării conceptelor vechi şi zămislirii unora noi despre o societate viitoare. Puteţi propune orice resursă care vi se pare interesantă şi este legată de acest conţinut.
Aveţi toată libertatea să vă exprimaţi gândurile şi opiniile, să teoretizati, să creaţi, să gândiţi, să greşiţi. Acest portal vă stă la dispozitie. Era competiţiei este pe sfârşite. Este timpul să cooperam în tot ceea ce vrem să infaptuim. Mai mult, ESTE TIMPUL SĂ CO-EVOLUĂM!


Tavalugul viitorului si trezirea celui care doarme Imprimare E-mail
Tendinte
Scris de Mugur Cornilã   
marţi, 18 aprilie 2006


Poruncile
Sa nu depinzi de prea multe din jurul tau, doar gandul sa-ti zboare in voie. Sa depinzi de natura si de tot ceea ce tine de ea, de produsele si procesele ei curate, de ceea ce poate sa-ti ofere ca elemente de baza pentru viata. Dar nu de natura umana a secolului XXI, cu toate dezechilibrele si naravurile ei. Poate doar de cateva idealuri, si acelea selectate cu grija.
Sa nu mai consumi pentru ca asa e moda, ci din nevoia de a-ti regenera fortele pentru a putea gandi. Sa gandesti pentru ca aceasta este menirea ta. Sa incerci sa intelegi informatia pe care o stochezi si sa-i cauti esenta. Sa experimentezi pentru a afla. Si, dupa ce afli, sa ajungi sa STII.
Sa nu mai produci obiecte si sa nu mai creezi servicii despre care stii ca vor distruge (incet, dar sigur – sau chiar foarte repede) mediul in care traiesti si sa te opui cu luciditate si cu proiecte clare (nu cu vehementa , ura, violenta si radicalism) acelora care continua s-o faca. Sa creezi, daca asa simti nevoia, presiunea psihica necesara pentru a dezechilibra un sistem care macina, bob cu bob, semintele pentru mai tarziu. Sa cauti sa beneficiezi de cele mai avansate tehnologii si sa le folosesti pentru a te dezvolta, pe tine si pe cei apropiati. Care, la randul lor, sa-i ajute pe cei apropiati lor.
Ultima actualizare ( luni, 14 ianuarie 2008 )
Citeste mai departe...
 

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!