Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Prima pagina arrow Dosarele RSF-arhiva
Dosarele RomaniaSF (arhiva)
 • Spatiul - noua provocare  ( 5 texte )

  In anul 2004, NASA a facut primul pas spre implinirea unei mai vechi viziuni asupra explorarii spatiului. Spirit si Opportunity, roverele pentru explorarea planetei Marte, au asolizat pe planeta rosie in luna ianuarie si inca sunt pe pozitii dupa mai bine de un an. Acesti mici robotei au confirmat ceea ce unii oameni de stiinta au concluzionat mai demult: a existat, odata, apa la suprafata planetei Marte. Aceasta descoperire a readus in discutie posibilitatea ca, in urma cu foarte multa vreme, viata sa se fi dezvoltat pe aceasta planeta.

  In 2005, NASA va lansa nava orbitala Mars Reconnaissance, care va cauta urme de apa in subsolul planetei, precum si noi locuri de asolizare pentru misiunile viitoare.

  Dar, nu doar aceasta uimitoare descoperire ne-a determinat sa dedicam un dosar intreg Spatiului si explorarii viitoare a acestuia. O alta bariera a fost invinsa tot anul trecut, cand naveta SpaceShipOne a efectuat primul zbor privat in cosmos. Aceasta misiune, realizata de echipa Scaled Composites din Mojave, statul California, S.U.A., a fost in intregime finantata din fonduri particulare, ceea ce inseamna un singur lucru important: dominatia guvernelor in ceea ce priveste zborurile spatiale a luat sfarsit . De-acum inainte este posibil orice: de la infiintarea primei companii turistice spatiale pentru sboruri in afara atmosferei si pana la colonizarea sistemului solar si, de ce nu, calatorii mult mai indepartate.

  Daca o serie de oameni de stiinta, cercetatori si tehnologi, ne ameninta cu aparitia iminenta a inteligentei artificiale care nu se stie cum va reactiona la prezenta noastra pe Terra, altii ne ofera solutii tehnice pentru, poate, o cale de scapare, noua veche frontiera: SPATIUL

  Mugur Cornilã

 • Singularitatea - viitorul posibil al omenirii  ( 3 texte )

  Tehnologia informatiei si tehnologiile de comunicare, aflate intr-un evident progres accelerat, au devenit astazi cele mai dinamice sisteme al societatii moderne. Confruntandu-se cu o teama descurajanta vizavi de aceasta situatie, foarte multi oameni fie neaga evidenta, fie ignora in intregime fenomenul. In urma analizelor, problema nu arata chiar atat de rau. Avem, deci, toate motivele sa nu ne fie teama de acest drum. In ceea ce priveste ignorarea lui, atitudinea nu este cea mai potrivita. Arhimede a spus: “Dati-mi un punct de sprijin si voi rasturna universul” Este evident ca punctul de sprijin pe care il avem in aceasta faza a existentei umane il reprezinta dezvoltarea tehnologica accelerata, iar tipurile de universuri menite a fi rasturnate ne sunt la indemana. Haideti sa alegem cu intelepciune!

  Desi aceste idei au fost introduse cu cateva decenii in urma, putini oameni discuta, cerceteaza sau critica dezvoltarea accelerata intr-un mod universal, profund, energic si deschis. Cei care indraznesc sa o faca sunt viitorologii sau trans-umanistii. Marcel Proust a spus candva: “adevarata calatorie spre cele mai importante descoperiri nu consta in cautarea de noi teritorii, ci in a gasi un nou mod de a privi lucrurile.”

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!