Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Prima pagina
Impuscati difuzarea independenta Imprimare E-mail
Scris de Mugur Cornila   
miercuri, 30 iulie 2008
Sci-Fi Magazin"Dragă Mugur,
Cu inima grea, te anunţ că vom scoate şi numărul 12 al revistei, după care avem de gînd să ne oprim. Motivul nu îl constituie, aşa cum poate crezi, finanţarea. Am subvenţionat revista de la început şi aveam de gînd să o facem în continuare.
Renunţăm datorită cifrelor reduse de vînzări. În momentul în care nici măcar o mie de oameni nu mai citesc revista noastră, este timpul să ne oprim, indiferent cît de mare o fi pasiunea.
Suntem siliţi să ne adăugăm editorilor care s-au convins că acest gen nu mai are priză în România. Am încercat vreme de un an, fără să avem succes, exact aşa cum au profeţit scepticii.
Mai găsim o vină în distribuţie. Sistemul de difuzare a presei din România nu ne-a îngurgitat şi pe noi. Găsim o vină şi autorilor români, branduri naţionale ale genului, atîţi cît sunt şi cum sunt, pentru care am fost intruşii nedoriţi, cei care au intrat pe teritoriul sacrosanct ce şi-l auto-adjudecaseră.
În acest moment, este lipsit de sens să continuăm în a scoate o revistă pe care o dorim doar noi.
Cu toate acestea, întrucît am cumpărat deja povestiri pentru cel puţin trei numere în avans, care ar fi păcat să nu fie tipărite, vom publica un almanah cu toate acestea pînă la sfîrşitul anului.
Fireşte, ar mai fi soluţia de a continua împreună cu alţii care, asemeni nouă, iubesc acest gen literar. Propunem înfiinţarea unei fundaţii sau asociaţii care să aibă acest scop, anume de a edita revista SF. Ne oferim să cofinanţăm şi să fim printre membri.

George Lazăr"

S-ar părea că am ajuns în situaţia în care să regret perioada anilor nouăzeci, dar şi unele lucruri de pe vremea lui Ceauşescu. Unul dintre acestea este difuzarea revistelor şi ziarelor.

Dacă las deoparte aventurile la care trebuiau să participe editorii pentru a scoate o revistă sau un fanzin, până la urmă nu era decât un act de voinţă. Nu vorbesc de C.P.Ş.F. Anticipaţia, care a reprezentat un caz aparte. Nu vorbesc nici de Jurnalul SF al lui Bănuţă care, de asemenea, a produs un fenomen. Dar pot aminti de Paradox, Orion, Helion si alte asemenea reviste, revistuţe, fanzine, precum si o multime de suplimente SF ale revistelor literare ale vremii. Mai ţin încă minte cum aşteptam cu sufletul la gură (şi cu pile la chioşcul de ziare) să vină "Convorbiri Literare" sau "Astra". Astăzi nu mai este nevoie să aştept nimic. Şi să mă aştept la nimic. Pentru că, din păcate, în acest domeniu a ajuns ca, în loc de piaţă, să decidă ce şi cum apare (dacă nu este vorba despre produse susţinute de bugete importante) nişte analfabeţi scremuţi de o economie în tranziţie care au pus mâna, prin diverse mijloace, pe difuzarea naţională de ziare şi reviste.

În acest mod am ajuns să primesc o scrisoare uluitoare de la un om care duce în spate un ziar de succes, dar şi o revistă literară de SF, singura de acest gen din România cu apariţie lunară. Culmea, o revistă care riscă să fie îngropată de acest sistem imbecil de difuzare pe care îl are România, de companii pe care nimeni nu le caută la dinţi pentru că, vezi doamne, au fost de dar. În acest context, şi chiar într-un altul mai larg, am hotărât să scormonim puţin mai adânc treaba aia de care ştiţi voi, doar - doar o mirosi tare de tot. Pornind de la scrisoarea trimisă redacţiei noastre de George Lazăr, vom încerca, într-o serie de articole, împreună cu prietenii portalului nostru, să analizăm situaţia iraţională în care se află reviste precum Helion ori Sci-Fi Magazin. Şi, cu ajutorul vostru şi al comentariilor voastre, să identificăm o soluţie. Pentru cele care vor veni.
No. 1 : Ma alatur voua!!!!!!
IMI PARE RAU CA SE INTAMPLA ASA,DAR DOMNUL GEORGE LAZAR TREBUIE SA FIE CONSTIENT CA NU ESTE SINGUR,SANTEM MULTI CARE NE ALATURAM DANSULUI SI IL VOM SUSTINE PE MASURA PUTERILOR FIECARUIA...
EU PROPUN SA SE INFIINTEZE, ASA CUM A SPUS UN DOMN MAI SUS,O ASOCIATIE SAU FUNDATIE SI SA NE GANDIM LA UN ALT MOD DE DIFUZARE A REVISTEI,UNUL MAI EFICIENT...
SA GASIM O METODA IN CARE CEI CE PUN ,,BETE IN ROATE,, SA FIE CAT MAI PUTIN IMPLICATI SAU CHIAR DE LOC,EU NU PREA CUNOSC METODELE SI DE ACEEA SANT MAI PUTIN EXPLICITA...
AVETI DREPTATE DOMNULE GEORGE LAZAR CA SANT NISTE ANALFABETI,DAR NU TREBUIE SA CEDATI DIN CONTRA,TREBUIE SA LUPTATI CU SI MAI MULTA INDARJIRE SI SA FITI MANDRU CA ALATURI DE DUMNEAVOASTRA SINTEM NOI CEI MULTI...
VREAU SA CRED CA NU ESTE UN SFARSIT DE DRUM CI UN NOU INCEPUT...
CU STIMA,
CRINA COLICE
Parerea lui crinacolice • 2008-07-31 14:55:59
No. 2 : Reintoarcerea la magie
Cu toate ca nu vreau sa accept, realitatea e ca pur si simplu nu prea se mai citeste SF. Exista si explicatia, pe care nu am fost in stare sa o gasesc singur, probabil si pentru ca nu am vrut. M-a luminat insa un prieten.
Mi-a cerut sa ma uit prin buzunare, convins ca o sa gasesc cel putin un gadget hi tech de care ma folosesc, fie el si telefonul mobil care are camera foto si la care poti face teleconferinte in sistemul 3G plus locator GPS, aparat foarte SF pina nu demult. Telefonul meu nu e atit de sofisticat, dar intentionez sa-mi iau unul ca acela mai sus descris.
Intelegi?
Nu mai exista SF pentru simplul motiv ca SF-ul s-a strecurat demult si pe nesimtite in realitate. Nu mai impresioneaza pe nimeni gaurile negre si quasarii, deveniti decoruri pentru filmele low budget, dupa cum o astronava sau turismul spatial au devenit deja daca nu chiar cotidiene, cel putin fapte care s-au intimplat si se intimpla. Mai mult, Razboiul Stelelor, la initiativa militara americana ma refer, a depasit cu mult SF-ul.
Exista un nivel pina la care noi, ca oameni, putem accepta noul. Dupa, devine cu totul neinteresant, la fel ca si computerul, care e o chestie care face diferite lucruri. Cum anume le face, asta chiar nu intereseaza pe nimeni. Eu cred ca in acest moment am ajuns la saturatie. Nu ne mai impresioneaza robotii umanoizi, liftul spatial, nici fuziunea la rece, nici calatoria pe Marte, dupa ce mersul pe Luna s-a fumat de acusi se fac patru decenii. Realitatea a luat-o inaintea imaginatiei, ceea ce e un paradox, pentru ca si realitatea a trebuit mai intii imaginata.
Insa imaginatia s-a transformat fortat in realitate dupa ce s-a mutat, din paginile povestirilor SF pe plansele proiectantilor, impinsi de nevoia de a a gasi solutii tehnice, nu de a scrie proza.
Salvarea ar putea sa vina de la fantastic. De la magie. Iata succesul avut de Harry Potter si nu numai. Chiar Razboiul Stelelor, filmul, de aceasta data, nu ar fi avut acel succes mondial fara Forta, care tot ceva magic era.
Magia inca ne place. Inca ne ajuta sa pastram vie imaginatia.
Asta pina cind proiectantii vor gasi o forma prin care sa construiasca si magia.

Toate bune,
G.
Parerea lui glazar • 2008-07-31 16:39:21
No. 3 :
Am cumparat revista de la primul numar care a aparut. Nu mai stiu exact cum am aflat d existenta ei..poate ca am vazut primul numar in vitrina unui chiosc, poate ca am aflat de aparitia ei navigand pe rosf.ro sau alte portaluri de acest gen... Problema de care m-am lovit a fost sistemul de distributie - obisnuiam sa o cumpar de la un magazin de reviste, ziare, etc din incinta statiei de metrou "Universitate". Chiar si inainte e a se inchide pasajul (deci inainte de disparitia respectivului chiosc) aveau 1-2 poate 3 numere si mi s-a intamplat de vreo 2-3 ori sa nu o gasesc... M-am apucat sa o caut pe la tot felul de chioscuri - majoritatea vanzatorilor se uitau ciudat la mine cand intrebam, putini spuneau ca da, au avut, dar nu au mai primit. Am reusit totusi sa descopar un chiosc, la capatul liniei 41 - Piata Presei Libere, si de atunci cumpar constant de acolo. Presupun ca tot un numar primesc in fiecare luna. De fiecare data, vanzatoarea scoate revista de sub tejghea - nici macar nu este expusa! Poate ca am scris in prea multe cuvinte ceea ce vreau sa evidentiez:
- sunt prea putine locuri unde se gaseste, si primesc spre vanzare putine exemplare, si nu iese in evidenta (asta, daca este la vedere). DECI REVISTA NU ESTE POPULARIZATA INDEAJUNS. Asta este principala problema - toata lumea a auzit de 'Tricolorul' (un exemplu - chiar, ma intreb ce tiraj are foaia asta) dar cati au habar ca exista o revista SF ? A, si nu am abonament deoarece nu pot primi posta unde locuiesc.
Chiar nu cred ca sunt sub 1000 iubitori de SF in Romania! Pur si simplu, ei nu au aflat de existenta acestei reviste! Intr-adevar, nu este un gen usor de digerat, si se adreseaza unui public cu oarecare cunostinte stiintifice (Science - Fiction), dar nu inseamna ca cei care nu stiu ce este o gaura neagra nu ar gusta POVESTEA, aventurile, lumea fiction.
Primele metode care imi vin in minte acum de a face cunoscuta publicatia sunt urmatoarele:
1. Vanzarea revistei in Hypermarket-uri care au raioane de carti (Cora, Carrefour, etc) - sunt rafturi speciale cu SF_uri, si din miile de oameni care se perinda saptamanal, unii SIGUR vor cumpara. Cele mai multe carti cred ca au ajuns sa se vanda in astfel de locatii, si mai putin in librarii, din pacate.
2. asocierea cu o editura vizibila, care sa promoveze revista - poate Nemira, ca am vazut ca s-au cam epuizat cartile din saga Ender si saga Umbrelor de pe rafturile sus-numitelor hypermarket-uri - dec EXISTA public pentru SF ! Sau poate o editura care nu are un portofoliu bogat de aparitii SF, si ar dori sa intre 'pe piata'
3. Popularizarea, eventual asocierea, cu portaluri, forumuri, pagini, etc. romanesti SF - http://www.starwars.ro/ http://www.theforce.ro/
http://www.scifiteam.ro/ http://www.axnscifi.ro/
4. Promovarea genului sf si implicit a revistei printr-un program derulat in colaborare cu Ministerul Culturi, sau poate printr-un program finantat de UE...
Stiu ca aceasta sugestie e prea sf, si un astfel de proiect implica TIMP, MULTA munca (lupta cu mori de vant, birocratie, etc) DAR... poate ca o parte din aceasta munca ar putea fi preluata de un ONG...
5. Promovarea catre publicul tanar (licee, studenti in special) prin intermediul asociatiilor studentesti - fiecare universitate are o astfel de organizatie. In special catre cele din domeniul tehnic - universitati cu profil ingineresc, sau facultati cu profil tehnic - dar asta nu implica faptul ca un student la Litere, sau unul la Psihologie, nu ar gusta. SI prin aceasta promovare inteleg MACAR lipirea de afise prin camine si facultati.
6. Oare rviste de tipul 'national geographic' (ma refer la revsite oarecum stiintifice) se cumpara in RO? SI, daca da, cum de au succes? Poate ca ei au gasit o solutie...

Pentru mine, disparitia acestei reviste ar insemna un gol destul de mare in viata mea. M-am obisnuit cu 'prajitura' lunara si, acum, cand spectrul disparitiei ma ameninta, risc sa mor de 'foame' - doar prin intermediul acestei reviste descopar noutatile SF, descopar autori noi, talentati si pasionati, cine o sa imi mai aduca minuni?
Din pacate, un singur om nu poate face toate aceste lucruri si, desi vor mai fi probabil mesaje de incurajare si 'hai sa facem o asociatie, hai sa facem ceva', ma intreb daca un singur om din acestia ar investi timp si munca?? Personal, pot sa investesc doar bani din pacate, si am incercat sa anunt pe cunoscutii pe care ii stiu intersati de SF... Dar nu au timp sa citeasca... (spun ei) :(
Parerea lui sara_ireth • 2008-07-31 17:45:58
No. 4 :
S-a intimplat ceea ce era de asteptat sa se intimple. Mi-as fi dorit sa nu fie asa. Dar, chiar si in conditiile in care exista bani, exista vointa, nu-i poti baga omului cu de-a sila mina in buzunar pentru o publicatie explicit de nisa. Si nici nu poti ignora tendintele pietii.
In ce ma priveste, ramin convins ca in Romania de azi tirajul la care o astfel de publicatie (cu finantarea si reclama adecvata) poate sa aspire este undeva in jur de 1000 de exemplare. Si sint la fel de convins ca, la acest tiraj, ea poate fi rentabila. Nu, nu va scoate milioane, dar va putea sa-si plateasca redactori, traducatori si autori. Chiar si pe mult-hulitii autori romani cu teritoriul lor sacrosanct. Oare ce-o fi vrut George sa spuna cu fraza aia? Mister si apa rece.
RIP!
No. 5 :
Cred ca George Lazar are nevoie si de sprijin moral si material pentru a continua excelentul proiect Sci-Fi magazin. De idei nu cred ca duce lipsa, dar cind vezi ca se vind prea putine reviste iti cam trece cheful de un asemenea efort. Problema nu este strict financiara, daca revista s-ar fi vindut in 1500 de exemplare, din cele 2000 tiparite, chiar daca ar fi stat rau financiar, George ar fi continuat. Din pacate, fanii SF nu prea s-au inghesuit la chioscuri. Probabil ca multi nu au stiut de existenta ei si aici apare intrebarea : noi ce am facut pentru publicitatea ei ?
Parerea lui narit • 2008-07-31 18:48:23
No. 7 : Da voi ati facut destul!
Mai ales dl berrillah si inca un domn, haulica. I-ati bagat niscai strambe, l-ati balacarit prin bloguri, doar, doar, s-o rataci prin papsoi si i-o lasa in pace pe alde Nautilus si Helion sa-si duca veacul si sa nu le ia painea de la gura. Ah, ce mizerii se mai scuipa si prin fandomul asta al vostru! Care nu mai inseamna nimic pentru fanii vechi, dar NIMIC! Bravo, nea asta care ai luat atitudine. Mai hai sa ne vedem si noi de hobby-urile noastre fara carcotasi la tot coltu' blocului (sau hartii, ca nu mai stiu exact)!
Parerea lui mmilut • 2008-07-31 19:38:10
No. 8 :
Ma alatur si eu parerii ca revista nu s-a cumparat pentru ca nu s-a stiut de existenta ei. Lipseste popularizarea ,in special la nivelul tineriilor.Nimeni nu se mai gandeste la liceeni cand e vorba de literatura,cu exceptia profesorilor care vor sa le vanda propriile carti. Ma intreb de ce nu se gandeste nimeni la stilul american si nu numai de popularizare a cartilor prin conferinte, prin oratorie directa,adica se merge in librarii, iblioteci,scoli ,institutii,sau se organizeaza conferinte sau discutii libere cu auditorul pentru a atrage atentia asupra unei ,carti ,reviste si a ideiilor propagate de ea.Iar la un sistem propriu de distributie v-ati gandit?
Nu sunt necesari multi angajati,cate unul in fiecare oras mai mare,care de exemplu sa fie platit in functie de numarul de reviste vandute.Ar avea interes personal in a face cunoscuta revista si a o vinde. Comis -voiajorii ar fi o alta solutie.In orasul meu ,de exemplu,nimeni nu stie de revista, nici amatorii genului,si credeti-ma ca mai sunt, iar vanzatorii de ziare nici atat.
No. 9 : Multumesc pentru pareri
Publicitate am facut dupa puteri, adica am anuntat prin site-urile mai multor ziare locale (sunt trecute ca parteneri media), plus in ziarul Curentul - cu care avem o foarte buna relatie. Plus pe site-ul newsin, de citeva ori. La care se adauga suplimentele TV ale mai multor ziare locale.
Am incercat si la revista presei, la televiziuni, insa nu ne-au bagat in seama. Cu toate acestea, la invitatia lui Adi Banuta, ne-am promovat la TVR Cultural.
Cam asta am putut face din Botosani.
Fara indoiala, recomandarile primite de la Sara (coment no.3) sunt OK. Iata insa cum stau lucrurile. La hypermarket e OK, ne primesc, ne-am interesat, dar cu comision de difuzare 50% plus un soi de taxa de intrare care costa minim 2000 euro (pentru o saptamina promovare, vezi bine).
Am mai incercat sa promovam revista pe litoral. Credeti sau nu, difuzorii pur si simplu nu au vrut s-o ia, desi le-am oferit-o gratis, adica sa isi opreasca ei toti banii numai s-o vinda, ca sa circule.
Am dat sute de reviste gratuit la cel putin 5 sau 6 concursuri nationale, ale elevilor.
Asocierea cu o editura... Am incercat-o si asta. E vb. de Tritonic, pe care am promovat-o la un moment dat, ar fi trebuit sa fie o contrapartida...
Cit despre rentabilitatea revistei... Difuzorii nu accepta mai putin de 40% comision. La care cheltuiala se adauga c/v exemplarelor retur. Toate astea nu pot fi in nici un caz scoase cu 5 RON si nici cu 8, ultimul pret. De fapt, revista ar trebui sa coste cam dublu pentru a iesi pe zero, la actualul tiraj vindut. Nu as vrea sa plictisesc pe nimeni cu chestii tehnice. Ceea ce doresc sa mai adaug e ca si tirajul lui Asimov's e de circa 20.000 ex. Tinind seama ca populatia Statelor este de 20 ori mai numeroasa, rezulta ca si tirajul pentru Romania este, statistic, Ok, la 1000 buc.
G.
Parerea lui glazar • 2008-07-31 19:54:24
No. 10 :
Sincer, George, n-am inteles niciodata de ce tineai cu dintii de pretul scazut al revistei. E o publicatie de interes limitat, publicul e limitat ca numar, concurenta pe piata nu a existat... De ce sa nu-i pui un pret care sa o faca macar "auto-propulsata"? Iar fanii, cei care au cumparat-o, ar fi preferat sa plateasca dublu, dar sa o vada scoasa la nivel calitativ bun si, mai ales, in continuare.
Mai bine 750-1000 de exemplare vindute fara pierdere, decit deloc.
@mmilut: nu cred ca te-ai facut destul de bine inteles. sau, mai degraba, cred ca n-ai inteles tu despre ce era vorba in propozitie. am sprijinit SciFi Magazin asa cum am putut, adica am cumparat lunar revista de la chiosc. si, in masura in care mi-a acceptat criticile si sugestiile bazate pe lectura, cred ca i-am fost de mai mare ajutor lui George decit multi altii. prin urmare, cinta la alta masa!
Parerea lui Berrillah • 2008-07-31 20:34:50
Autentificare obligatorie pentru a comenta.


Ultima actualizare ( miercuri, 30 iulie 2008 )
 
< Precedent   Urmator >

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!