Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color cyan color green color brick color light color
Prima pagina
Atlantykron: mirajul din fiecare vara Imprimare E-mail
Scris de Mugur Cornila   
marţi, 12 august 2008
Academia de Vara AtlantykronÎn data de 10 august s-a încheiat ediţia a nouăsprezecea a Academiei de Vară Atlantykron. Desfăşurată pe o insulă de pe Dunăre - insulă aflată lângă localitatea Capidava (la circa 20 km de Cernavodă), tabăra Atlantykron (căci aşa este cunoscută printre fani) a găzduit anul acesta peste 400 de "insulari" din toate colţurile lumii. Aglomeraţie mare şi agitatie pe măsură. Ateliere de tot felul, care de care mai exotice. Iar participanţii s-au asezat în funcţie de interesele lor intelectuale şi, eventual, în funcţie de apartenenţa la vreuna dintre zonele "istorice": ploieştenii, sucevenii, oltenii, CSC-ul, telescopul, etc.
Aş putea să vorbesc la nesfârşit despre minunăţiile sau/şi neajunsurile din această tabără, unică de altfel în România, un punct de convergenţă în care se întâlnesc, an de an, minţi luminate pe post de coordonatori de ateliere şi "elevi" inteligenţi şi opinenţi care se bucură de o altfel de libertate, interioara şi spirituală, dar şi de interactivitatea cursurilor organizate. Pentru că, indiferent de pasiuni, poţi învăţa să dansezi în stil irlandez, să practici pentru câteva zile kick-boxing, să te iniţiezi în robotică, energii alternative sau radioamatorism, să înţelegi cu ce se mănâncă încălzirea globală ori să te încordezi neuronal pe o paturică rotundă SF ori în direct, la postul de radio al taberei.

Ceea ce aţi citit mai sus este o impresie, una dintre multele, probabil. Fapt este că, în aceasta ediţie Atlantykron, au existat şi micro-conflicte, şi oarecare dezordine în ceea ce priveşte participarea la ateliere (prea multe şi insuficient evidenţiate şi, aşa cum afirma organizatorul Sorin Repanovici, prea apropiate ca profil, dar puse în cofe diferite), şi puşti teribilişti, şi aceleaşi bacuri diferenţiate pe categorii sociale (pentru oameni cu bani, oameni cu cârca şi oameni cu munca "telectuală"). Nu s-a mai făcut nici o selecţie înainte de înscriere, iar cei care au completat formularul de pe atlantykron.org, alegându-şi un domeniu sau altul, au venit gata bolnavi. De amnezie. Şi s-au simţit ca în concediu.

Un singur lucru rămâne cert în tot acest eveniment: relaxarea fizică şi sufletească absolută care te năpădeşte în insulă şi atmosfera extraordinară care te îndeamnă să gândeşti, să reflectezi, să produci şi să aplici idei. Pentru că acolo, în mijlocul Dunării, înconjurat de apă curgatoare şi de greierii uneori extrem de insistenţi (precum şi de câţiva lilieci îndrăgostiţi care au scheunat unul după celălalt cât au fost nopţile de lungi, adică ÎN FIECARE NOAPTE!) eşti tu şi cu tine însuţi. Pentru 10 zile scapi de încordarea cotidiană care te macină într-un oraş sau oriunde în societate: nu poate să te calce vreo maşină, nu îţi dă nimeni în cap să-ţi fure ceva (ar trebui să fugă înot de-acolo, aşa că...), nu te muşcă nici o haită de câini şi nici nu te urmăreşte fiscul. Nici măcar telefonul mobil nu-ţi prea sună pentru că, în afară de bannere imense, companiile de telefonie mobilă din România n-au reuşit, tehnic, să furnizeze decât o brumă de semnal. Motiv pentru care nici noi nu v-am putut transmite LIVE imagini loco.

Rupt de lume, într-o micro-societate izolată şi cu reguli nescrise, de bun simţ, dar intuite de aproape fiecare participant (şi nu este nici pe de parte vorba de un fenomen de tip flower-power), stimulat de oameni inteligenţi cu care poţi vorbi cât pofteşti şi despre ORICE, oricât de profund îţi permite IQ-ul, îţi poţi da frâu liber imaginaţiei şi creativităţii într-un mod nebănuit. Este o dovadă că omenirea poate funcţiona şi altfel. Este un model de colaborare cum rar îţi poate fi dat să vezi. Este, după cum afirma cineva, punctul de referinţă pentru un nou model de societate românească. Şi europeană. Şi mondială. În acest an, în această vară, în acest decor, noua societate a purtat numele de Atlantykron.
Autentificare obligatorie pentru a comenta.
J! Reactions Commenting Software
General Site License
Copyright © 2006 S. A. DeCaro
Ultima actualizare ( marţi, 12 august 2008 )
 
Urmator >

Top IMDB

Pe scurt

Atlantykron 2008 in imagini
Pe www.scifizone.ro puteti urmari, in acest moment, imagini de la Academia de vara Atlantykron care se incheie in data de 10 august 2008. Vizionare placuta!
 
Edgar Mitchell confirma existenta extraterestrilor
Edgar MitchellFostul astronaut al NASA si unul dintre oamenii care au pasit pe luna, Dr. Edgar Mitchell — un veteran al misiunii Apollo 14 — a facut o declaratie de-a dreptul naucitoare: extraterestrii exista! De asemenea, el a mai spus ca extraterestrii au vizitat Pamantul de mai multe ori, dar intalnirile au fost acoperite cu grija vreme de mai bine de 60 de ani de catre mai multe guverne. Dr. Mitchell, care are acum 77 de ani, a spus - intr-un interviu radiofonic - ca mai multe surse de la agentia spatiala care au fost in contact direct cu aceste fiinte ii descriu ca pe niste "omuleti destul de straniu pentru noi.'"

Oficiali de la NASA au minimalizat comentariile astronautului.

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant de la NASA a spus: "NASA nu supravegheaza OZN-urile si nu este implicata in nici un fel de musamalizare in ceea ce priveste viata extraterestra de pe planeta noastra sau de oriunde in univers."

'Dr Mitchell este un american deosebit, dar nu-i impartasim opinia in aceasta privinta.'

Dr Mitchell, alaturi de comandantul misiunii 14, detine recordul celei mai indelungate sederi pe Luna, de noua ore si 17 minute.
 
Berea oficiala a taberei Atlantykron
Dupa cum ne informeaza un prieten comun, se pare ca s-a ajuns, in sfarsit, la o concluzie privind berea oficiala a taberei Atlantykron 2008. Mergeti aici si vedeti si voi despre ce este vorba!
 
Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului, s-a insurat!
Scriitorul, machetistul, modelistul, medicul (pe scurt: sefistul) Ovidiu Petcu, unul dintre veteranii fandomului romanesc, cel care ne-a incantat ani de-a randul cu realizarile sale in domeniul machetelor functionale la tabara Atlantykron si nu numai (il mai tineti minte pe Sile?), si-a pus, sambata, pirostriile. La eveniment au participat, pe langa membri ai familiei, mai multi prieteni din fandom. Lui si sotiei sale, Claudia, portalul RomaniaSF Online ii ureaza... statie spatiala de titanium (pe langa traditionalul Casa de Piatra)!